KI AKARSZ JÖNNI A PÁNIKBÓL?

Olvasási idő:5 perc

 

AKARSZ EGÉSZSÉGES LENNI ÉS EGY ÜTŐS IMMUNRENDSZERT?
AKKOR CSELEKEDJ MÁSKÉPPEN, MINT AZ ÁTLAG!!!

Eddig csendben voltam ebben a témában, de mostanra már annyi gondolat összejött, megérett, hogy úgy döntöttem elég a hallgatásból, és most már sok más mellett én is színre lépek az álláspontommal.
Lehet, hogy nem én leszek a legnépszerűbb, de nem is ez célom. Hanem az, hogy aki hajlandó tenni magáért, annak talán hasznosak lesznek ezek a gondolatok, és ha csak egy kicsit is meghallja, talán sikerül más fordulatot vennie.

Egy dolgot már az elején tisztázzunk, a vírust elkerülni nem lehet!!
Az intézkedésekkel nem az a cél, hogy az emberek elkerüljék, mert azt nem lehet, (mivel nem élünk steril környezetben), hanem hogy a terjedési sebességet csökkentsék! Azt is azért, hogy ne szakadjon hirtelen annyi fertőzött ember az egészségügyre, hogy nehogy ne bírják el, és ne az orvosnak kelljen dönteni egyes emberéletek fölött. Ezért nyilván célszerű betartani az óvintézkedéseket, és amit kér tőlünk a kormány, de azt gondolom élhető keretek között.

Nézzük meg egy kicsit szakmai oldalról ezt a vírus dolgot. Mi is a vírus?
A vírus szubmikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű, és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni.

Mit jelent ez magyarra fordítva?

Azt, hogy egy olyan élősködőről van szó, aminek szüksége van egy gazdaszervezetre, ahol garázdálkodhat, azaz olyan tevékenységet folytat, amelynek hatására a fizikai test belső egyensúlya – azaz a homeosztázis – felborul.

Okés, de akkor mit lehet tenni? Leginkább azt, hogy megerősíted és karbantartod az immunrendszered, hogy az eredményesen tudja felvenni a harcot bármilyen betolakodóval szemben.

Ennek pedig első lépése, hogy egy olyan életmódot folytatsz, amely leginkább mentes káros szenvedélyektől (alkohol, drogok, dohányzás, egészségtelen táplálékok, negatív gondolatok, stressz, stb., hogy csak a legfontosabbakat említsem).
Ehhez annyi kitérőt tennék azért, hogy mindezt, mármint egy egészséges életmódot és az immunrendszer megerősítését nem akkor kell elkezdeni, mikor ég a ház, mikor már baj van. Eleve így kéne már élni hosszútávon, hogy amikor jön a támadás, akkor azt az immunrendszer simán, gond nélkül visszaverje. Vagy ha meg is érezzük, azért ne haljunk bele.

Tehát sajnos az a szomorú tényállás, hogy aki eddig magasról tett arra, hogy hogyan él, nem vigyázott arra, mit eszik, milyen káros szenvedélyei vannak, és soha nem szedett be semmilyen táplálék kiegészítőt, vitamint, ásványi anyagot… semmit, de most, hogy ég a ház, akkor „gyorsan veszek a patikába valami szintetikus vackot”, na ezzel nem igazán lesz sikeres az immunrendszer védelmének a megerősítése.
Az a helyzet, hogy ahhoz, hogy valakinek egy bitang erős immunrendszere legyen, és megfelelő egészsége, annak felépítése hosszú évek tudatos munkája kell, legyen.

FONTOS: Mi nem véletlenül hangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos az, hogy az egyén milyen életmódot folytat, aminek csak egy része a táplálkozás, de nagyon súlyos része!

Ennyire nem akarok most mélyre menni, de egyébként egy erős immunrendszer felépítése már ott elkezdődik, hogy az anya a várandósság alatt és már előtte hogyan él, hogyan zajlik a szülés, szoptat-e vagy sem, stb..

 

Na de jöjjünk vissza a jelenbe, és azért mindezek ellenére nézzük meg, mégis mit tehetsz azért, hogy amennyire csak lehet, a lehetőségeidhez mérten megtedd azt, amit meg tudsz, hogy kilépj az eddigi megszokott életedből, és elkezdj végre másképp cselekedni, mint eddig, és tegyél is magadért valamit!

Először is fontos tudatosítanod magadban azt, hogy egy problémát nem lehet megoldani azon a szinten, ahol létrejött!!! Aki ezt nem érti, itt álljon meg egy kicsit, és értelmezze, mert ez kulcspont

JEGYEZD MEG: Azt is értsd meg, hogy hosszútávon nem a menekülés a megoldás, hanem, hogy megállj és beleállj ebbe az egészbe, megszerezd a megfelelő védelmet, hogy a szervezeted ellenálló legyen a vírusokkal szemben, nem csak most a koronavírussal szemben!

Tehát, ahogyan Zsolt mondaná, a vírus megküzdő képességedet érdemes növelni!!!

Jelen esetben most egy egészséges életmód úgy működhet, mint egy páncél! És bizony ezért tehetsz, nagyon is sokat! Vedd kezedbe az egészséged irányításának lehetőségét!! Csak te tudsz ezért tenni, de nem azzal, hogy pánikolsz, hogy válságban vagy. Csak akkor él meg az ember valamit válságként, ha ellenáll a változásnak. Ha most valaki pánikol és pánikot kelt, homokba dugja a fejét, folyamatosan a híreket nézi, ugyanúgy csinál mindent, mint eddig, és így várja a változást, hogy majd valami más lesz, mint eddig, akkor egyrészt téved, másrészt ezzel teheti a lehető legrosszabbat magának, de ami még rosszabb, a környezetének is.

Gondolj bele egy kicsit!

Mikor tudsz segíteni másoknak, hogy messzire ne menjünk, a családodnak? Csak is akkor, ha te magad rendben vagy, ha jól vagy, igaz!? Igaz.
Ha te pánikolsz, bosszankodsz, azzal folyamatosan egy nagyon alacsony rezgésen tartod magad, és ezt adod át a környezetednek is, és ezzel a szeretteidet is lehúzod.

Ezt akarod? Vagy inkább segíteni akarsz?

Ha az utóbbi, akkor tedd rendbe magad, legyél jól, és cselekedj másképp, mint az átlag. Milyen jó lenne, ha azok az emberek lennének az átlag, akik magasan rezegnek, és nem azok, akik alacsonyan. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha mindenki rendet tesz magában… legalábbis minél többen. Így te is rendet teszel magadban, magad körül, a saját kis mikrokörnyezetedben, mert ha ezt mindenki így teszi, akkor egyre többen leszünk jobban, és egyre többen leszünk azok, akik képesek segíteni másoknak is. Mert a cél most ez.

Vagyis ez folyik mindenhonnan, idáig mindenki eljut, hogy segítsük, támogassuk egymást….de hogyan gondolják ezt azok, akik folyamatosan csak a pánikot képesek kelteni, akik abban élnek, akik nem látnak az orruknál tovább, és egész nap otthon ülve mást sem csinálnak, csak híreket néznek, és szidják azokat, akik egy órára kimozdulnak a gyerekekkel a napfényre, a levegőre, mozogni egy kicsit.
Hasonló hasonlót vonz. Ez itt is működik. Ha alacsonyan vagy, olyan embereket fogsz bevonzani, akik szintén alacsonyan vannak, és ez persze fordítva is igaz. Ha jól szeretnél lenni, ha segíteni akarsz a szeretteidnek, akkor neked kell lenni a fénynek a sötétségben. Mert ha a sötétben mindenki sötét, akkor mindenki azt látja, hogy nincs kiút. De ha jön valaki, akinek kicsit is van fénye, aki fényesebb az átlagnál, csak az tudja mutatni az utat ebben a nagysötétségben, ami most uralkodik!

Legyél te a fény az alagút végén!!!

Oké, de hogyan, és mit kell tenni ehhez? Térjünk most már erre rá.
Mi a Zsolttal, a férjemmel és a BodyWakes csapattal is azon vagyunk, hogy mutassunk egy kis fényt annak, aki erre nyitott, aki erre vevő, aki hajlandó változtatni, és másképp csinálni a dolgokat, mint eddig. Csak nekik lehet és tudunk segítséget adni.

Most nem ezen kell spórolni, mert ha egészség nincs, akkor semmid nincs. Lehet az egészség nem minden, de nélküle minden semmi.

Érdekes, most, hogy baj van, hajlandóak az emberek vitaminokra költeni, olyanok is, akik eddig soha nem tették. Ez dicséretes, csak ahogy már említettem is, mennyivel jobb lenne, ha eleve úgy élnénk, hogy figyelnénk az egészségünkre, ami a legdrágább kincsünk. Okés, oké, jönnek a hogyanok, csak annyira felspanol már ez a téma, hogy özönlenek a fejembe a gondolatok, amiket le kell, írjak.
Azt is említettem már, hogy vannak olyan adott tényezők, amelyek úgy hatnak az immunrendszerünkre, hogy már nem tudunk rajtunk változtatni, de rengeteg olyan tényező van, amivel még tudunk tenni érte.

A legfontosabb annak elérése, hogy a szervezetünkben rendben legyen a belső egyensúly, minden téren.

Mert mindig ennek felborulása minden diszfunkció okozója. Van számos olyan epigenetikai tényező is, amelyek bizony erőteljesen befolyásolják sejtjeink működését. Több mint 50 trilló sejtből állunk, és az, hogy milyen a sejtjeink energiaellátottsága, kulcsfontosságú ahhoz, hogy a sejtek jól el tudják látni sejtspecifikus feladataikat, tehát életben tudjanak tartani minket.

 Ilyen tényezők:

  •  alvás
  • légzés
  • hőmérséklet
  • hang és fényhatások
  • táplálkozás
  • fizikai aktivitás
  • gondolatok és érzelmek
  • környezeti toxinok
  • gyógyszerek
  • elektroszmog

 

Bizony mindezek erősen befolyásolják, hogy milyen lesz az immunrendszered védekezőképessége.
Mindezeket most részletesen egyesével kifejteni nem fogom, mert soha nem érne véget a cikk, majd szépen apránként.

Az alvásról csak pár szót. Az az alfája és omegája mindennek. Ha az nincs rendben, akkor minden borul. Fontos, hogy legyen egy jól kialakított rendszered az alvásban is. Pl. ha teheted, mindig ugyanabban az időben feküdj le és kelj fel, aludj eleget, figyelj, hogy az alvás körülményei pihentetőek legyenek, de számos dolgot lehet még ide sorolni.

Kerüld el végre a már köztudottan egészségtelen ételeket! Ami az alap, finomított fehér cukor, fehér liszt és minden, ami ezekből készül, és amikben ezek benne vannak, állati eredetű tejtermékek, glutén, mesterséges édesítők, ízfokozók, adalékanyagok, energiaitalok, alkohol, kóla ás társai.

Ezek nem energiát szolgáltatnak a szervezetednek, hanem energiát vesznek el, csökkentve ezzel az esetleges immunrendszer erősítésre szolgáló energiát is, tehát gyengébb lesz az immunrendszer. Gyengébb lesz azért is, mert ezek hosszú távú, nagy mennyiségű fogyasztása gyulladást tud okozni a szervezetben, amely szintén gyengíti azt.

A táplálkozással a bázisra hatunk, életünk alapjaira. Ha erre nem figyelsz, hidd el, hogy hiába fogsz bármilyen vitaminokat is beszedni, egyszerűen nem fog tudni hatni, nem fog tudni megfelelően felszívódni, nem tudja kifejteni azt a hatását, ami miatt beveszed, mert egy gyengén működő emésztőrendszer esetében, ami esetleg még valamely szakaszban gyulladásban is van (csak sokan nem is tudnak róla), ott egyszerűen nem tudnak hatni az ortomolekuláris készítmények. Szedheted te azt bármilyen dózisban, a felszívódásukhoz, és ahhoz, hogy ezáltal kifejtsék a megfelelő hatást, egy stabil alapra van szükség, mely stabil alapot egy minden szempontból egészséges emésztőrendszer tud nyújtani.

De ha te azt teletömöd folyamatosan szeméttel, akkor ez az alap olyan instabil lesz, hogy egyszer csak összedől.
Ezért a személyre szabott táplálkozás rendbe tétele kulcskérdés egy erős immunrendszer felépítéséhez. Hogy tudd, neked mi a jó, nem másnak, neked. Ne kísérletezz magadon, pláne most egy ilyen helyzetben, mert ezzel annyi időt veszítesz, hogy már lehet késő!

Persze mindezek után valóban kiemelten fontosak a megfelelő minőségű étrend kiegészítők, de azt is tudnotok kell, hogy ezek is bizony táplálkozási típus szerint eltérőek lehetnek egyénenként. És ezek beállítása, hogy egymáshoz képest melyiket, mit hogyan szedjük, bizony nagyon nem mindegy.

Nyilván felsorolhatunk néhány alapot, mint pl. C-vitamin (de pl. egy szénhidrát típusnak aszkorbinsav alapú a jó, míg egy fehérje típusnak kalcium-aszkorbátos… pff.), persze bármilyen jobb lehet a semminél, de ha nem szívódik fel… na mindegy nem kezdem elölről.
Szóval C-vitamin, Omega3, D vitamin lehetőleg K2-vel párosítva. Ezek a nagyon alapok.
És akkor erre egyéntől függően, hogy ki milyen egészségügyi kihívással küzd adott esetben, még jöhet számos másik is, a mértékekről és arányokról nem is beszélve.

Szóval nem egyszerű ez  nagyon nem mindegy, hogyan kezdesz ennek neki, mit mivel hogyan alkalmazol, mit eszel, milyen egészségügyi kihívásokkal kell szembe nézned adott esetben.

Ne kísérletezz magadon, ha eddig nem tetted! Most viszont, ebben a kritikus helyzetben tedd az egészséged az első helyre és tedd rendbe!

Egyelőre úgy gondolom elég lesz ennyi, jövök még hamarosan további ötlettel, mit tudsz még tenni, mert még nagyon sok mindent. Nem csak a fizikai síkon, hanem a lelki, mentális síkon is!!!
A test, a lélek és a szellem hármassága alkot egy kerek egészet, egyik sem működik a másik nélkül.
De ez egy újabb nagy témakör!

Sok hasznos gondolattal szándékozom jönni a közeljövőben, hogy minél többet tudjak segíteni annak, aki veszi az adást!

Ja és meg ne foszd magad a napfénytől és a testmozgástól, mert ezek is immunerősítő hatással bírnak. Ha bezárkózol egész napra a négy fal közé nulla mozgással, hanyagul táplálkozva, híreket nézve, egyenes út a leépüléshez, minden szinten!

Ja és még valami, mi online is működünk, mint ahogy eddig is, meg a személyes is maradt! De aki nem tudja megoldani, hogy eljöjjön, online is tudunk tanácsadást adni!!!

Csodás napokat kívánok!

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja